Yuppi

Szarlotka - jesienne, aromatyczne ciasto

Nie ma nic lepszego niż aromat domowej roboty szarlotki pieczonej w piekarniku. Lekko słodzone i przyprawione nadzienie jabłkowe, zamykane w kruchym cieście to idealne połączenie na jesienną ucztę dla kubków smakowych. Nie po znałam w swoim życiu chyba żadnej osoby, która uznałaby, że nie lubi tzw. jabłecznika, szczególnie o tej porze roku. A jak to z ciastami bywa, świetnie komponują się z innymi słodkościami, podczas wielu yuppie spotkań. Tak więc, jeśli planujesz przyjęcie urodzinowe, wieczór panieński w swoim domu, party dla dzieci, czy rocznicę ślubu, postaw na szarlotkę, jesienną szarlotkę, która doda Waszemu spotkaniu dużo słodkiego aromatu.



Składniki:
• 1 opakowanie (375g) gotowych zrolowanych płatów ciasta kruchego
• 750g cienko pokrojonych jabłek
• Sok z 1 cytryny
• 110g jasnobrązowego cukru miękkiego
• 100g cukru pudru
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki mąki
• 50g niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
• 9 toffi, nieopakowanych i podzielonych na ćwiartki
• 1 łyżka cukru pudru

Przepis na jesienną szarlotkę, krok po kroku:

1. W dużej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cukry, przyprawy, mąkę, masło i toffi. Mieszaj, aby powstały syrop równomiernie pokrył owoce.



2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i jednym z arkuszy ciasta.



3. Na nim rozłóż jabłka, w dowolnej konfiguracji. Na przykład tak jak jest to pokazane na zdjęciu.



4. Z drugiej części ciasta wytnij paski, którymi następnie przykryjesz jabłka. Jeśli nie chcesz tego robić, pozostałym ciastem możesz wyłożyć boki tortownicy, aby stworzyć obwódkę ciasta.



5. Zagnij krawędzie, tak aby syrop z owoców nie wydostał się na zewnątrz.

6. Piec w temperaturze 190 C / gaz 5 przez 50 minut. Jeśli po 30 minutach zauważysz przerośnięcie, zmniejsz temperaturę do 180 C / Gaz 4. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.



Czas: Przygotowanie: 30 min › Pieczenie: 50 min › Dodatkowy czas: 1 godz. 20 min › Gotowe za: 2 godz. 40 min

Ps. Jeśli lubisz wybitnie słodkie ciasta, szarlotkę podawaj z bitą śmietaną, kremem lub lodami, swoją s Podawać ze śmietaną, kremem lub lodami.
Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group