Yuppi

Idealne ciasto naleśnikowe

Przepisy na SZKLANKI, ŁYŻKI, SZCZYPTY 

Idealne ciasto na naleśniki 

Naleśniki, kto ich nie lubi? Występują w różnej postaci, na przykład z owocami, mięsem czy serem. Częstym problemem jest jednak nie to co do nich włożymy a to, co zrobić aby nasze ciasto było idealne, nie przywierało do patelni, było cienkie i delikatne.  

Nasz przepis jest banalnie łatwy i sprawdzony. Teraz pora abyś i ty przekonał/a się jakie to proste. 

Potrzebujesz:  

  • 1.5 szklanki mleka 

  • 1.5 szklanki wody gazowanej 

  • 2 jajka 

  • 2 szklanki mąki 

  • szczypta soli 

Działaj zgodnie z kolejnością a na pewno wszystko się uda: 

  • Zacznij od ubicia jajek dodając do nich szczyptę soli.

  • Zmieszaj wodę z mlekiem i dodaj do płynu przesianą mąkę.

  • Wszystkie składniki umieść w jednej misce i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.  

  • Podgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Pamiętaj, aby tłuszcz rozkładał się równomiernie a patelnia nie była za mocno nagrzana.  

  • Wylej na tłuszcz około ¾ chochli ciasta, tak aby rozlało się po całym dnie. 

  • Aby zrobić to precyzyjnie podnieś patelnię za rączkę i wykonaj kilka okrężnych ruchów.  

  • Po około 3 minutach sprawdź stopień usmażenia przylegającej do patelni strony naleśnika.  

  • Kiedy ciasto będzie zarumienione delikatnie podważ je szpatułką i odwróć na drugą stronę. 

Odważni mogą spróbować odwrócić naleśnik wykonując podrzucający ruch patelnią. Pamiętajcie jednak o gorącym tłuszczu, suficie i meblach ;)

YUPPI! 

fot. Designed by Bearfotos / Freepik 

Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group