Przepisy na SZKLANKI, ŁYŻKI, SZCZYPTY
Idealne ciasto na naleśniki
Naleśniki, kto ich nie lubi? Występują w różnej postaci, na przykład z owocami, mięsem czy serem. Częstym problemem jest jednak nie to co do nich włożymy a to, co zrobić aby nasze ciasto było idealne, nie przywierało do patelni, było cienkie i delikatne.
Nasz przepis jest banalnie łatwy i sprawdzony. Teraz pora abyś i ty przekonał/a się jakie to proste.
Potrzebujesz:
-
1.5 szklanki mleka
-
1.5 szklanki wody gazowanej
-
2 jajka
-
2 szklanki mąki
-
szczypta soli
Działaj zgodnie z kolejnością a na pewno wszystko się uda:
-
Zacznij od ubicia jajek dodając do nich szczyptę soli.
-
Zmieszaj wodę z mlekiem i dodaj do płynu przesianą mąkę.
-
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Podgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Pamiętaj, aby tłuszcz rozkładał się równomiernie a patelnia nie była za mocno nagrzana.
-
Wylej na tłuszcz około ¾ chochli ciasta, tak aby rozlało się po całym dnie.
-
Aby zrobić to precyzyjnie podnieś patelnię za rączkę i wykonaj kilka okrężnych ruchów.
-
Po około 3 minutach sprawdź stopień usmażenia przylegającej do patelni strony naleśnika.
-
Kiedy ciasto będzie zarumienione delikatnie podważ je szpatułką i odwróć na drugą stronę.
Odważni mogą spróbować odwrócić naleśnik wykonując podrzucający ruch patelnią. Pamiętajcie jednak o gorącym tłuszczu, suficie i meblach ;)