Yuppi

TOP 15 przepisów na aromatyczną kawę

Przyjęcia domowe w Polsce to często ciacho i kawa! No właśnie, tego aromatycznego trunku nie może zabraknąć, na żadnej imprezie. A, że okres jesienno-zimowy to świetny pretekst do picia kawy, a jest NAPRAWDĘ wiele pomysłów na sezonową zimową kawę, które na pewno warto wypróbować - niektóre z nich sprawią, że będziesz marzyć o tym, by zima trwała przez cały rok! A zapach i smak aromatycznych przypraw, które wzbogacą Twoje zmysły, wprowadzą Cię wspaniale w świąteczny klimat.



Jeśli lubisz rozgrzewać się aromatycznym naparem kawy w chłodniejsze miesiące, myślę, że z pewnością spodoba Ci się nasza TOP 25 lista zimowych kaw, które możesz przygotować samodzielnie w domu.

Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, aby zamienić się w niemal w profesjonalnego świątecznego baristę.

Kochasz kawę tak jak ja – pokochasz te smaki i z pewnością poczęstujesz odrobiną ciepła i aromatu, swoich najbliższych w te zimne i ciemne wieczory.



1. PIERNIKOWE LATTE – Co jak co, ale ten smak kojarzy się chyba każdemu z magią świat. Nie musisz wydawać kroci w markowych kawiarniach, aby przygotować tę wspaniałą kawę. Do jej zrobienia potrzebujesz:

Składniki:
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
• 2 łyżeczki melasy - czarna lub zwykła
• 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
• 3 łyżki mocnej kawy
• 1 szklanka mleka do wyboru - mleko migdałowe, gałka muszkatołowa itp.
• wybrany słodzik do smaku

Instrukcja:

Wymieszaj wszystko razem w małym garnku lub w kubku. Następnie podgrzewaj do osiągnięcia żądanej temperatury. (Alternatywnie, jeśli chcesz spienioną latte: wymieszaj przyprawy z kawą. Podgrzej mleko do uzyskania pienistej konsystencji. Następnie wlej mleko do kawy.)



2. White Chocolate Mocha Latte - Ta kawa nie może być prostsza - wystarczy dodać do kawy kawałki białej czekolady i mleko. Kilka składników może wiele zdziałać, jeśli chodzi o dekadencki smak kawy. Przygotuj cały dzbanek i podziel się z bliskimi!

Składniki:
• 6 filiżanek przygotowanej mocno zaparzonej kawy.
• 2 szklanki mleka do wyboru, chociaż polecam mleko migdałowe (Jest kremowe i lekko słodki!
• 1 szklanka kawałków białej czekolady
• gotowa bita śmietan

Instrukcja:

Podgrzej mleko w małym rondelku na średnim ogniu, aż wokół brzegów mleka zaczną tworzyć się małe bąbelki. Zdejmij z ognia i wymieszaj napar z kawałkami białej czekolady, aż uzyskasz gładką konsystencję syropu

Aby przygotować wersję latte, wlej 1/2 filiżanki syropu i 6 espresso do blendera i OSTROŻNIE zmiksuj na średnim / wysokim poziomie do uzyskania pianki, około 1 minuty. Wlej do dużego kubka i posyp bitą śmietaną!

Do bitej śmietany:

• 1 litr ciężkiej śmietany do ubijania
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Bardzo polecam do tego mikser stojący / ręczny. Wlej śmietanę i cukier puder do dużej miski i ubijaj wysoko, aż podwoi swoją objętość i będzie ładnie puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj do zmiksowania!



3. Caramel Brulee Latte - Co może być lepszego niż słodki, bogaty smak karmelu, wanilii, mleka i oczywiście kawy? Ten z pewnością cię nakręci.

Składniki:

• 1 filiżanka mocnego espresso lub mocno zaparzonej kawy (około 50ml)
• 1 szklanka odtłuszczonego mleka (można użyć bezlaktozy)
• 2 łyżki sosu karmelowego
• 1 łyżka syropu waniliowego (może zastąpić 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
• bita śmietana
• dodatkowy sos karmelowy do skropienia

Instrukcja:

• Wlej espresso / kawę do rondla z mlekiem. Umieść na dużym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż się spieni, a mleko zacznie się gotować.
• Zdejmij rondelek z ognia i wymieszaj z sosem karmelowym i syropem / ekstraktem waniliowym.
• Wlej mleczną kawę do kubka i polej bitą śmietaną i skrop sosem karmelowym.



4. PISTACJOWO-RÓŻANE LATTE - ta wyjątkowa kawa łączy w sobie espresso, pastę pistacjową i wodę różaną.

Składniki:

• 1/2 kubka migdałów
• ½ kubka pistacji
• 4 daktyle bez pestek i namoczonych w 1 szklance wrzącej wody
• 3 szklanki przefiltrowanej wody
• ½ łyżeczka mielonego kardamonu
• ½ łyżeczka wody różanej
• Szczypta soli himalajskiej



Instrukcja:

• Migdały i pistacje moczyć przez noc lub zalać orzechami wrzątkiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Podczas gdy orzechy mocnieją, zalej daktyle 1 szklanką gorącej wody i odstaw na około 30 minut do miękkości. Połącz namoczone orzechy, daktyle i ich namoczoną wodę, kardamon, wodę różaną i sól himalajską w szybkoobrotowym blenderze.



5. KAWA PO IRLANDZKU - to ulubiony przez cały rok i klasyczny koktajl kawowy, którym z pewnością można się cieszyć tej zimy.

Składniki:
• 150 ml mocnej kawy
• 50 ml irlandzkiej whiskey
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• schłodzona śmietanka 30%
• opcjonalnie kakao

Instrukcja:

• Szklankę ocieplić nalewając do niej na chwilę gorącej wody.
• Następnie do ogrzanej szklanki nalać lekko podgrzaną whiskey.
• Dodać brązowy cukier i mieszać, aż się rozpuści.
• Dodać świeżo parzoną, mocną kawę i ponownie wymieszać.
• Schłodzoną śmietankę ubić na piankę (oryginalnie śmietanka powinna być tylko lekko ubita, ale oczywiście można ubić odrobinę mocniej).

Napój Irish Coffee udekorować przygotowaną bitą śmietaną i opcjonalnie oprószyć kakao.

Z pyszną kawą po irlandzku zimowe popołudnia i wieczory z pewnością będą cieplejsze. Na zdrowie!



6. Poor Man's Mocha - Kawa. Gorąca czekolada. Bum.
Czyli nic innego jak gorąca czekolada połączona z nutą Twojej ulubionej kawy. Na sam koniec dodaj na wierzch nieco bitej śmietany i posyp całość startą czekoladą lub posypką. Wygląda genialnie, smakuje wybitnie! Do zrobienia w 2 minuty a efekt – powalający.



7. CYNAMONOWE LATTE - Mmm… cynamon.



Składniki:
• 1 1/2 szklanki wody
• 3 laski cynamonu, przełamane na pół
• 1 szklanka + 2 łyżki brązowego cukru
• 3 łyżki syropu cynamonowego
• 1 filiżanka mocnej parzonej kawy
• 1 szklanka spienionego mleka

Instrukcja:

• W małym rondelku dodaj wodę i laski cynamonu. Doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień i nałóż pokrywkę na rondel. Pozostaw tak na 10 minut. Odrzuć laski cynamonu i dodaj brązowy cukier do mieszanki wody cynamonowej. Wrzuć na średni ogień i mieszaj, aż brązowy cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w zamkniętym słoiku lub pojemniku w lodówce do 2 tygodni.
• Przełóż 3 łyżki syropu cynamonowego dolce do 2 kubków. Dodaj 1/2 filiżanki kawy do każdego kubka i zamieszaj do połączenia. Wlej 1/2 spienionego mleka do każdego kubka i polej łyżką pianki.



8. KOKOSWO-MIGDAŁOWA KAWA MLECZNA - Wystarczy dodać olej kokosowy i mleko migdałowe do swojego ulubionego naparu, aby uzyskać doskonałe lekarstwo na zimowy smutek.



9. Egg Nog Latte - Połącz wspaniały smak kawy ze słodkim i ciepłym wakacyjnym ulubionym trunkiem.

Składniki:
• ½ kieliszka ajerkoniaku
• ¼ szklanki odtłuszczonego mleka
• 1 łyżka cukru (do smaku)
• ¼ filiżanki zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy
• Posyp gałką muszkatołową

Instrukcja:

• Zaparz kawę / espresso i wlej do kubka
• Do rondelka wlej ajerkoniak, mleko i cukier. Ubijaj razem, aż się podgrzeje i spieni, około 2-3 minut. Wlej do kubka z kawą.
• Udekoruj gałką muszkatołową i / lub bitą śmietaną



10. KLONOWA KAWA - jeśli jedną z rzeczy, które uwielbiasz w zimnej pogodzie, jest delektowanie się świeżym syropem klonowym, pokochasz tę kawę, którą zrobisz, po prostu podgrzewając półtorej filiżanki kawy wraz z 1/3 filiżanki syropu klonowego. Dla efektu wskazana bita śmietana.



11. SOLONA KARMELOWA MOCHA - Kiedy po raz pierwszy odkryłeś, że solony karmel jest w rzeczywistości świetną słodyczą? Wyobraź sobie, co zrobi ci ta kawa…Wow!

Składniki:
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka gorącej, mocnej kawy (
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki sosu karmelowego
• 1/8 łyżeczki soli koszernej
• 1/8 łyżeczki cukru
• Bita śmietana
• Sos karmelowy

Instrukcja:

• W średnim rondlu podgrzej mleko na małym ogniu, aż będzie bardzo gorące. Zdejmij z ognia i spieniaj mleko za pomocą spieniacza, trzepaczki lub blendera.
• Gdy mleko się podgrzewa, wymieszaj kawę, kakao, cukier i sos karmelowy. Podziel kawę na dwa kubki.
• Wlej gorące mleko i piankę do kawy, równo rozdzielając między dwa kubki.
• Na wierzch zmieszaj sól i cukier. Do każdego kubka należy dodać bitą śmietanę, skropić sosem karmelowym i obficie posypać mieszanką soli i cukru.



12. PUMPKIN SPACE LATTE - Najlepszy sezonowy napój kawowy. PSL to ten, od którego wszystko się zaczęło, a jeśli próbowałeś już wcześniej, to już wiesz, dlaczego. Sprawdź przepis TU.



13. ZIMOWA KAWA - ciężka śmietanka, dominikańska kawa, cynamon i Kahlua. Co może być złego w zimowym napoju kawowym? Na pewno jego piekielnie dobry smak!

Składniki:

• 13. ½ filiżanki gęstej śmietany
• 14. ¼ filiżanki ziaren kawy
• 15. 10 strąków kardamonu , pokruszonych
• 16. Anyż 2- gwiazdkowy
• 17. ½ qt [½ lt] wody
• 18. 1/3 szklanki cukru pudru
• 19. ½ filiżanki Kahlúa
• 20. 1/3 szklanki brązowego cukru
• 21. 1 łyżka słodzonego kakao
• 22. 1 łyżeczka cynamonu w proszku

Instrukcja:

• Schłodź śmietanę i miskę oraz drucianą końcówkę miksera.
• W międzyczasie w garnku o pojemności 1 litra wymieszaj ziarna kawy, kardamon, anyż gwiazdkowaty i ½ kwarty [1/2 l] wody. Dusić na bardzo małym ogniu, aż płyn zmniejszy się do połowy.
• W międzyczasie ubij śmietanę końcówką drucianą ze średnią prędkością, aż utworzy miękkie szczyty (1 1/2 minuty). Dodaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania mocnych szczytów (2-3 min).
• Przesiej kawę, aby usunąć cząstki stałe. Wymieszaj z Kahlúa i brązowym cukrem i podziel równo na 6 filiżanek. Na wierzch ułożyć kremem i posypać kakao i cynamonem.



14. MIĘTOWA MOKKA LATTE - klasyk, który z pewnością przywoła klasyczne wspomnienia z wakacji sezonowych, z dużą ilością wspaniałego zimowego smaku.

Składniki:

• 1/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
• 1/4 filiżanki kawy
• 1 łyżka syropu z ciemnej czekolady
• 1 kropla ekstraktu z mięty pieprzowej

Instrukcja:

Zaparz kawę i podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej, aż będzie gorące. Do kawy dodaj syrop czekoladowy i ekstrakt z mięty pieprzowej. Spień mleko spieniaczem lub po prostu wlej gorące mleko do filiżanki. Usiądź i delektuj się



15. Paleo Pumpkin Latte

Składniki:

• • 1 szklanka pełnotłustego organicznego mleka kokosowego
• • 1 1 / 2 łyżek dynia organiczną przecier (Pacific z kartonu)
• • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• • 2 łyżki syropu klonowego (Vermont)
• • 1 / 4 łyżeczki cynamon
• • 1 / 4 łyżeczki gałka
• • 1 / 2 filiżanki kawy
• • 1 / 2 łyżeczki kakao w proszku (Fair Trade)

Instrukcja:

• Na patelni podgrzej mleko kokosowe, dynię i syrop klonowy na średnim ogniu, aż po bokach naczynia pojawią się małe bąbelki. (Pomiń syrop klonowy, jeśli w ogóle nie używasz substancji słodzących).
• Zdejmij z ognia i dodaj wanilię, cynamon i gałkę muszkatołową.
• Wlej do filiżanki i dodaj kawę.
• Posyp kakao w proszku (lub więcej cynamonu) i ciesz się!

Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group