Yuppi

Babeczki Walentynkowe pełne miłości!

Nie ma słodszego święta niż Walentynki! Poza serdecznymi nutami miłości i sentymentalnymi prezentami jest to okazja przepełniona dosłowną słodyczą, a wszystko to za sprawą niesamowitych przysmaków, dekoracji i aury temu towarzyszącej. Jednym z elementów tego wyjątkowego dnia w roku na pewno powinny być doskonałe w smaku i wyglądzie pyszności, które zwalą z nóg Twoją drugą połówkę. Satysfakcjonującym elementem waszego walentynkowego słodkiego stołu będą na pewno pyszne babeczki, które przygotujesz w pół godziny.

Babeczki Walentynkowe pełne słodkiej miłości!

Na zbliżające się Walentynki, które już 14 lutego ogarną miliony par na całym świecie, przygotowaliśmy TOP 3, najlepszych przepisów na wspaniałe babeczki walentynkowe. Zapraszamy po garstkę wiedzy, która poprowadzi Was od żołądka do serca.

Malinowe uniesienie w czekoladowej chmurce.



Jesteście fanami Nutelli, orzechów laskowych, czekolady i malin? Ten przepis sprawi, że padniecie z zachwytu, kosztując te wspaniałe babeczki.

Składniki:

Na babeczki:
  • 113 gramów gorzkiej drobno posiekanej czekolady
  • 1/3 szklanki (33 gramy) kakao w proszku
  • 3/4 filiżanki gorącej kawy
  • 3/4 szklanki (95 gramów) mąki
  • 3/4 szklanki (150 gramów) cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki Nutelli
Na krem:
  • 2 paluszki (227 g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki (375 gramów) cukru pudru, przesianego
  • 1/3 szklanki bezpestkowych przetworów malinowych
  • W razie potrzeby czerwony barwnik spożywczy
 
Wskazówki
Na babeczki:
1.    Umieść czekoladę i kakao w średniej misce żaroodpornej. Wlej gorącą kawę na mieszaninę. Przykryj i odstaw na 5 minut. Ubij delikatnie do uzyskania gładkości, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2.    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż standardową blaszkę na muffinki folią lub papierem.
3.    W małej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, sól i sodę oczyszczoną.
4.    Wymieszaj olej, jajka, ocet i wanilię z ostudzoną czekoladą na gładką masę. Wymieszaj mąkę, aż będzie gładka. Za pomocą łyżki sprężynowej lub dużej łyżki równomiernie rozłożyć ciasto na przygotowanej blaszce do muffinek.
5.    Piecz około 17 do 19 minut, aż babeczki będą sztywne i jędrne w dotyku. Niech muffinki całkowicie ostygną. Używając korektora do jabłek lub noża do gotowania na parze, pokrój niewielką część środka babeczki na Nutellę, uważając, aby nie przeciąć dna. Wypełnij każdy otwór 1 czubatą łyżeczką Nutelli.
Na krem:
1.    W misce miksera elektrycznego ubij masło na lekkie i puszyste. Dodaj wanilię. Stopniowo dodawaj cukier, po jednej filiżance na raz, dobrze ubijając ze średnią prędkością. Dodaj konfitury malinowe i ubijaj na lekką i puszystą masę. Aby uzyskać bardziej nasycony kolor, dodaj w razie potrzeby kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.
2.    Przełóż masło do rękawa do wyciskania z ozdobną końcówką. Rozłóż masę na wierzchu muffinek. Podawaj lub przechowywaj w temperaturze pokojowej przez jeden dzień, lub w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Babeczki Bananowe Dulce de Leche z kremem czekoladowym



Nadziewane babeczki bananowe Dulce de Leche z polewą czekoladowo-kremową są nie z tego świata. Myślę, że na pewno staną się Waszą nowo ulubioną słodyczą.

Składniki:
Na babeczki bananowe:

·        1 szklanka (127 gram.) mąki uniwersalnej
·        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
·        1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
·        1/4 łyżeczki drobnej soli
·        1 laska (113 gramów) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
·        1/3 szklanki (67 gramów) cukru pudru
·        1/4 szklanki (50 gramów) jasnobrązowego cukru
·        1/4 szklanki (57 gramów) śmietany
·        1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
·        2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
·        2 duże, przejrzałe banany, rozgniecione
·        Około 1/4 szklanki przygotowanego dulce de leche

Do kremu czekoladowego z serka śmietankowego:

·        227 gramów serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
·        4 łyżki (57 gramów) niesolonego masła w temperaturze pokojowej
·        3 szklanki (375 gramów) cukru pudru
·        1/2 szklanki (43 gramy) dobrej jakości kakao w proszku

Wskazówki
Na babeczki:

1.    Rozgrzej piekarnik do 180°C . Wyłóż standardową formę na muffinki papierowymi wkładkami do ciastek.
2.    W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
3.    W misce miksera ubij masło, granulowany cukier i brązowy cukier na średnio-wysokich obrotach do lekkiej i puszystej masy, około 3 minut. Dodaj śmietanę i wanilię i ubijaj do połączenia. Na średnich obrotach dodawaj jajka pojedynczo i ubijaj do połączenia. Dodaj rozgniecione banany i ubijaj do połączenia. Na niskich obrotach, stopniowo dodawaj mąkę i ubijaj do połączenia. Nie przesadzaj.
4.    Użyj sprężynowej miarki, aby wypełnić każdą wkładkę do ciastek. Piecz na złoty kolor. Sprawdź przy pomocy wykałaczki czy muffinki są gotowe. Powinno to nastąpić po około 15-20 minutach od rozpoczęcia pieczenia. Wyjmij blaszkę i ostudź muffinki.
5.    Użyj małego noża lub wycinarki do jabłek, aby wyciąć mały otwór w środku każdej babeczki. Umieść dulce de leche lub podobny krem,  w zamykanej na zamek torebce i odetnij jeden mały róg. Do każdej babeczki wycisnąć około 1 1/2 łyżeczki dulce de leche.

Na lukier:
1.    W misce miksera elektrycznego ubij ser śmietankowy i masło na średniej wysokości do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Do dużej miski przesiej cukier puder i kakao. Na niskich obrotach stopniowo dodawaj cukier i kakao, ubijając do momentu połączenia. Zwiększ prędkość do wysokiej i miksuj, aż będzie gładka i kremowa.
2.    Lukier włóż do rękawa do wyciskania z ozdobną końcówką. Udekoruj górę muffinki masą. Podawaj lub przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Przed podaniem pozostawić do temperatury pokojowej.

Babeczki winogronowe muscato.



Nie masz pojęcia jak wybitny smak uzyskasz w połączeniu słodkiego winogrona i musującego wina idealnego do wszelakich słodyczy.

Składniki:
12 babeczek
  • 1,5 filiżanki + 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 pałeczka (1/2 szklanki) niesolone masło, zmiękczone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 / 2 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, sprawia, że ​​babeczki są bardziej wilgotne)
  • 1 łyżka skórki cytryny (oryginalny przepis wymaga skórki pomarańczowej)
  • 1 łyżeczka wanilii (nie w oryginalnej recepturze)
  • 2/3 szklanki moscato (lub vin santo, lub innego słodkiego wina)
  • 1,5 szklanki bez pestek z czerwonych winogron
    biały cukier do dekoracji 

* plus więcej mąki i masła do babeczek jeśli najdzie taka potrzeba.
Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik 190°C

Posmaruj miejsca na muffinki na specjalnej blaszce do babeczek,  zmiękczonym masłem, posyp mąką i strzepnij nadmiar.
W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli.



Przygotuj winogrona, wrzuć je z 1 łyżką mąki, aż będą dobrze, ale lekko obtoczone.

W misce miksera elektrycznego, wyposażonego w nasadkę łopatkową, wymieszać masło i cukier ze śmietaną na lekką i puszystą masę. dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodaj śmietanę, wanilię i skórkę z cytryny i ubijaj, aż dobrze się połączą.

Dodaj mąkę w 3 partiach na przemian z winem, zaczynając i kończąc na mące, aż wszystko będzie dobrze połączone. Nie przesadzaj.

Wyjmij miskę z miksera i delikatnie dodaj winogrona szpatułką.
Ciasto podziel na babeczki i obficie posypać cukrem surowym.
Piecz przez 18-20 minut lub do momentu, gdy blaty muffinek będą miały kolor ciemnozłoty, a wykałaczka włożona w środek muffinki wyjdzie czysta. Ostudź babeczki i je udekoruj.

Babeczki to świetny pomysł na przysmak podczas przyjęcia czy miłego spotkania. Idealnie nadają się także na uroczy prezent walentynkowy, urodzinowy czy tak przy okazji. Pieczenie słodkości na pewno zbliża, dlatego polecamy, aby zaangażować w proces powstawania tych cudowności swoją dziewczynę, chłopaka, żonę, męża i dzieciaki. Podsyłam Wam garstkę inspiracji, jak możecie w ciekawy sposób udekorować swoje wypieki. 



Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group