Yuppi

5 prostych i smacznych lemoniad

Chyba nie ma nic pyszniejszego latem, niż zmrożona lemoniada. Oj tak, na samą myśl uśmiech pojawia mi się na twarzy :) Dlatego, postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma sprawdzonymi i jakże fantastycznymi przepisami na ciekawe lemoniady.

Ich przyrządzenie jest naprawdę banalne a efekt… pozostawiam Wam do ocenienia, :)  jak już skosztujecie.




KLASYCZNA LEMONIADA CYTRUSOWA:

Zacznijmy od klasycznej lemoniady, którą mam nadzieje znacie wszyscy. Jest ona bardzo orzeźwiająca a jej składniki to po prostu woda i cytrusy. Jak ją przygotować:

- Umyj dokładnie cytrusy, następnie przekrój je na połówki.
- Połowę z nich umieść w wysokiej karafce a z pozostałej reszty cytrusów wyciśnij sok (pamiętaj, aby pozbyć się niechcianych pestek czy nadmiaru miążu)
- Jeśli chcesz, aby Twoja lemoniada wyglądała zjawiskowo, pokrój część cytrusów w plasterki :)
- Wszystko umieść w karafce i zalej schłodzoną wodą.


- Fajnym i smakowitym elementem będzie także dodanie gałązki mięty.
- Jeśli Twoja lemoniada okaże się zbyt kwaśna – dodaj cukru według uznania. (zalecam aby cukier rozpuścić w ciepłej wodzie – zanim dodasz roztwór do lemoniady, upewnij się, że jest już zimny).
- Teraz wszystko wymieszaj, aby stworzyć cytrusowy chaos w naczyniu.
Jeśli chcesz, aby lemoniada była zimna, dodaj do niej kostki lodu.

Smacznego :) 



LEMONIADA ARBUZAOWA:

Czy są tu fani, ba fanatycy arbuzów? Jeden jest na pewno – bo to ja :). Jeśli tak samo, jak ja, nie wyobrażacie sobie lata, słońca i błękitnego nieba bez arbuzów, to świetnie trafiliście! Bo choć sama nazwa naszego orzeźwiającego trunku sugeruje co ma w nim być, :) Lemon :) To wcale nie musi tak to wyglądać, a bardziej smakować. Łapcie smakowity przepis na arbuzowe szaleństwo na upalne dni:




- Około 1.5 kg arbuza obierz ze skórki i wydryluj z niego pestki :)
- Pokrój owoc w małe kawałki i potraktuj go blenderem, tak aby powstała jednolita masa.
- Gotową masę przepuść przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych pestek czy twardego miążu.
- Wyciśnij sok z 3 cytryn i dodaj go do arbuza.
- Jeśli Twoja lemoniada okaże się zbyt kwaśna – dodaj cukru według uznania (zalecam aby cukier rozpuścić w ciepłej wodzie – zanim dodasz roztwór do lemoniady, upewnij się, że jest już zimny).



- Wszystko umieść w karafce i zalej zimną wodą. Dla uzyskania fajniejszego efektu i utrzymania chłodu możesz dodać kilka kostek lodu.
- Wymieszaj całość i poczekaj 5 minut, zanim woda przejdzie smakiem owoców :D

Pychota



LEMONIADA RABARBAROWA

Jeśli Wasza mama, babcia a może i Wy sami posiadacie ogródek, na bank znajdziecie w nim rabarbar :D Ta roślina zapewne większości kojarzy się z pysznym babcinym kompotem do obiadu w niedziele. No mi też :D, ale muszę Wam zdradzić, że świetnie nadaje się także do lemoniady. Co i jak? Łap:




- Umyj rabarbar, aby nie występował na nim piasek czy inne ustrojstwo, którego nie chcemy w naszym napoju :D Broń Boże – nie obieraj a pokrój w plasterki.
- Czysty i pokrojony rabarbar przełóż do garnka i dodaj do niego miód.
- Całość zalej 500ml wody i gotuj przez około 10 minut (taki, że prawie kompot)
- Po ugotowaniu przecedź przez sitko napar, poczekaj, aż ostygnie i następnie przelej go do karafki.
- Wyciśnij 3 cytryny i sok dodaj do napoju.
- Jeśli Twoja lemoniada okaże się zbyt kwaśna – dodaj cukru według uznania (zalecam aby cukier rozpuścić w ciepłej wodzie – zanim dodasz roztwór do lemoniady, upewnij się, że jest już zimny).
- Wszystko umieść w karafce i zalej zimną wodą. Dla uzyskania fajniejszego efektu i utrzymania chłodu możesz dodać kilka kostek lodu.
- Wymieszaj całość i poczekaj 5 minut, zanim woda przejdzie smakiem owoców :)

Smacznie – jak u babci – Pozdrowienia dla wszystkich babuszek.



LEMONIADA ANANASOWA

Była lemoniada klasyczna, moja ulubiona arbuzowa i ta od babci z ogródka, czas na iście egzotyczne doznania dla naszych kubków smakowych. Bez wątpienia lemoniada anansowa przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom cytrusów i kwaskowatych napojów.



- Obierz swojego dorodnego ananasa, pokrój go na małe cząstki i potraktuj je blenderem. Aby pozbyć się niechcianych włókien ananasa, całe pure przelej przez gazę lub sitko z małymi oczkami.
- Wyciśnij 3 cytryny i sok dodaj do napoju.
- Jeśli Twoja lemoniada okaże się zbyt kwaśna – dodaj cukru według uznania (zalecam aby cukier rozpuścić w ciepłej wodzie – zanim dodasz roztwór do lemoniady, upewnij się, że jest już zimny).
- Wszystko umieść w karafce i zalej zimną wodą. Dla uzyskania fajniejszego efektu i utrzymania chłodu możesz dodać kilka kostek lodu.
- Wymieszaj całość i poczekaj 5 minut, zanim woda przejdzie smakiem owoców :)

Banalne prawda? :D ps. Jeśli nie macie świeżego ananasa, można wykorzystać także tego z puszki.



LEMONIADA OGÓRKOWA Z MIĘTĄ

Rześko mi! Chłodno i przyjemnie. Takie doznania na pewno nie ominą Was przy kosztowaniu lemoniady ogórkowej. Tak! Ogórki nie tylko są świetne na wiosennej kanapce przy w zimowych przetworach. To idealne warzywo, które pozwoli Wam na chwilę wytchnienia w upalne popołudnie. Tym razem nie będziemy bawić się w blender, naszą lemoniadę zrobimy na sztuki – sztuk 1 szklanka.




- Do szklanki wrzuć plasterki i paseczki ogórka razem ze skórką. (pamiętaj, aby najpierw porządnie go umyć)
- Dodaj listki mięty i ugnieść razem z ogórkiem w celu wydobycia soku.
- Zalej wszystko wodą i dodaj kostki lodu-jeśli ktoś lubi, można do lemoniady ogórkowej, dolać miodu do smaku.



Taka filozofia :)

Mam nadzieję, że skorzystacie z jednego a może i wszystkich moich przepisów na letnie lemoniady. Polub i Obserwuj nas w mediach społecznościowych. Już niebawem kolejne świetne przepisy.
Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group