Yuppi

Słodkie Cake Pops - ciasteczkowe lizaki

Cake Pops to nic innego jak pyszne ciastka na patyczku. Czyli takie ciasteczkowe lizaki. Nie da się ukryć, że już sam ich wygląd, sprawia, że łasuchom cieknie ślinka. Kolorowe w polewie czy posypce prezentują się niesamowicie przy Urodzinowym Torcie, czy na weselnym Słodkim Stole.



Przyrządzenie słodkich lizaków jest łatwe i przyjemne, dlatego zachęcamy całe rodziny, aby swój pichcenie w kuchni zamienili na świetną zabawę. To także, fajna rozrywka dla par czy nawet całej imprezowej ekipy.

Zacznijmy od tego, co będziemy potrzebowali:

- forma do babeczek

- patyczki do lodów lub papierowe słomki

- kartonik lub bryłkę styropianu, aby stabilnie umieścić w nim patyczki od słodkich lizaków.

Składniki:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklani mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka

- 2 łyżki miękkiego, lecz nie roztopionego masła lub serka mascarpone (używamy do wyrobienia ciasta na popsy, nie babeczki).



Co robimy:
Zacznijmy od upieczenia babeczek, które staną się podstawą naszych Cake Pops.

1. Wrzuć do wysokiego naczynia wszystkie składniki i zmiksuje je ze sobą tak, aby uzyskać jednolitą masę. (nie dodawaj masła)
2. Jeśli chcesz, aby w Twoich Popsach znalazły się np. kawałki czekolady czy rodzynki. Wrzuć je do masy na babeczki i delikatnie zamieszaj, aby słodkości rozmieściły się równomiernie.
3. Następnie masę umieść w formach na babeczki i pieczemy w temperaturze 180* bez termoobiegu przez około 20 minut.
4. Sprawdź, czy babeczki są upieczone poprzez włożenie do nich patyczka – jeśli patyczek nie będzie mokry, a jego końcówka będzie ciepła, masz pewność, że Twoje babeczki są już w pełni upieczone.
5. Babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, aby nie parzyły.
6. Kiedy już babeczki będą letnie, pokrusz je do miski i dodaj 2 łyżki miękkiego masła.
7. Wymieszaj te składniki ze sobą tak, aby powstała spójna masa przypominająca plastelinę.
8. Uformuj z niej kulki wielkości podobnej do piłki do golfa.
9. Teraz umieść w swoich kulkach patyczki – mogą być to patyczki do lodów albo papierowe słomki.



10. Przygotuj ulubioną polewę, lukier i słodką posypkę, a jeśli masz ochotę na więcej szaleństwa, zrób z masy cukrowej kwiatki, serduszka czy inne kształty.
11. Wyjmij z lodówki lizaki i umieść je np. na kawałku styropianu – tak, aby nie dotykały siebie nawzajem.
12. Zacznij dekorować Popsy, zanurzając je w roztopionej czekoladzie i posypując kolorowym maczkiem.



13. Kiedy Polewa przestanie już ociekać – wszystko wstaw do lodówki na około 1 godzinę.



Słodkości gotowe, teraz możesz nimi poczęstować swoich bliskich.

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie przeszperali Internetu w poszukiwaniu fajnych inspiracji na słodkie stoły pełne, chociażby Cake Popsów.
Łapcie:



Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group