Yuppi

Włoska Bruschetta

Łatwo powiedzieć „przygotowuję bruschetta”, ale czy wiesz, że nawet ten prosty przepis ma swoje zasady? Nie wystarczy podpieczona bagietka przybrana pomidorami i oliwą. Aby przygotować bruschettę taką, jaka powinna być, musisz przestrzegać określonych zasad! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis krok po kroku, aby przygotować tę smaczną przystawkę idealną na letnie imprezy w ogrodzie, czy szalone domówki.



Zacznij od wyboru pieczywa, które jest podstawą tej włoskiej potrawy. Oczywiście najlepszym wyborem będzie domowy chleb czy bagietka, ponieważ ma zwarty miękisz, dzięki czemu pozostanie chrupiący i dobrze wchłonie przyprawy.



Chleb bruschetta musi być ciepły i chrupiący. Możesz tostować go w piekarniku, na nieprzywierającej patelni lub na żaroodpornym talerzu, jednak nigdy nie będzie tak dobry, jak ten upieczony na gorącym grillu. Dla leniwych można po prostu grillować go w tosterze.


Pokrój pieczywo na tyle grubo, aby utrzymało to wszystko, co planujesz na nie położyć. Piecz po dwie minuty z każdej strony, aż stanie się złote i miękkie w środku.
Kiedy już pieczywo będzie odpowiednio zarumienione, możesz potrzeć je ząbkiem czosnku i doprawić je oliwą z oliwek i solą.



Już takie grzanki staną się smaczną przekąską.

Klasyczna bruschetta nie byłaby bruschettą, bez pomidorów i świeżej bazylii. Pokrój świeże pomidory na plasterki lub drobną kostkę, dopraw je oliwą z oliwek i szczyptą soli, a następnie połóż na chrupiącym i ciepłym pieczywie.



Kolejnym sekretem idealnej bruschetty jest temperatura.

Pieczywo należy przypiec i przyprawić, a następnie natychmiast spożywać, w przeciwnym razie przyprawa zbyt głęboko wnika w okruchy, dzięki czemu staje się wilgotna i miękka.



Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka niezwykłych i pysznych przepisów na wspaniałe bruschetty, które można przygotować podczas letnich wieczorów!

Bruschetta al pomodoro – czyli klasyczna wersja



1. Sparz dwa pomidory przez około 30 sekund i usuń z nich skórkę. Pokrój je na drobną kostkę, wcześniej usuwając gniazdo nasienne.
2. Pokrojone pomidory połącz w misce z ząbkiem czosnku, posiekanymi liśćmi bazylii, szczyptą oregano, szczyptą soli, czarnego pieprzu do smaku i mżawką doskonałego
oleju. Dobrze wymieszaj składniki i pozostaw na kilka minut, aby owoce przeszły przyprawami.



3. Lekko opiekaj chleb na grillu, w piekarniku lub na patelni, aby był chrupiący, a następnie rozłóż na nim stworzony wcześniej sos pomidorowy. Smacznego!

Bruschetta z tymiankiem i cytryną z krewetkami


1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść na niej kromki chleba i piecz je w temperaturze 170 ° C przez 5 minut.
2. Umyj pęczek tymianku.


3. Obierz świeżą cebulę, zachowując trochę zieleni (szczypiorku) i pokrój ją w drobną kostkę.



4. Podsmaż cebulę w niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj łyżeczkę liści tymianku, startą skórkę z cytryny, łyżeczkę miodu i kontynuuj gotowanie przez około 2-3 minuty.



5. Pokrój pomidora na cztery części, a następnie przetrzyj nimi wyjęte z piekarnika pieczywo. Całość posól i posmaruj startą skórką z cytryny i resztą tymianku.
6. Podgrzej patelnię z olejem; kiedy będzie już gorąca, oparz ogony krewetek łuskane przez 1 minutę, tylko z jednej strony. Dodaj sól.
7. Rozłóż świeżą cebulę na kromkach chleba, wraz z krewetkami i podawaj natychmiast.


Pieczona papryka i bruschetta


1. Oczyść trzy papryki i pokrój je w plasterki; smaż je w oleju arachidowym w temperaturze 160 stopni przez 7- 8 minut, a następnie schłodź je w wodzie i lodzie. Na koniec usuń z nich skórkę w końcu usunąć skórkę (dzięki temu systemowi papryka zachowuje swoje kolory).



2. Pokrój warzywa na małe kawałki i dopraw oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą, pieprzem i 2 lub 3 gałązkami majeranku. Wymieszaj ser pleśniowy w śmietanie, z gałązką posiekanych liści majeranku, łyżką oleju i szczyptą pieprzu.
3. Lekko posmaruj kromki chleba zbożowego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i opiekaj je w piekarniku, aż będą rumiane. Rozłóż sos serowy na kromkach chleba i dopełnij papryką.



Oczywiście zachęcamy do tworzenia własnych smaków i ciekawych kompozycji bruschett, Jeśli zainspirowaliśmy Cię do tego dania, podeślij nam zdjęcie bruschett Twojego wykonania na maila kontak@yuppi.com.pl i otrzymaj od nas KOD -15% na zakupy w YUPPI Sklepie ważny do końca 2020 roku.

Zobacz inne nasze przepisy w YUPPI, obserwuj nas na INSTAGRAMIE i polub na FACEBOOKU!

Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group