Yuppi

Wyśmienite domowe Donuts

Robienie domowych donuts w glazurze jest łatwiejsze, niż myślisz. Gotowe w około 2 godziny, smakują jak pączki z Twojej ulubionej piekarni, ale są robione w zaciszu własnego domu. Aby pączek odniósł sukces, postępuj zgodnie z moimi pomocnymi wskazówkami, a wszystko wyjdzie smakowicie.
Jeśli nie możesz odebrać – kupić, ulubionych donuts, dlaczego nie zrobić ich w domu? Dziś zagłębimy się w domowe ciasta - smażone, słodkie, staromodne, ale jakże wyśmienite. Możliwość wykonania ich od podstaw bez wychodzenia z domowego zacisza to świetna zabawa.


Dzisiaj jest dużo do omówienia, więc zaczynajmy.

Te domowe glazurowane pączki zapewnią całej Twojej rodzinie świetą zabawę i pyszną naukę dla dzieci. Idealnie sprawdźą się jako smakołyki na każdym przyjęciu!



Najlepsze składniki do domowych pączków:

Na dzisiejsze pączki użyjemy prostego ciasta. Aby rozpocząć, potrzebujesz tylko kilku składników.

• Mleko: płyn aktywuje drożdże. Mleko pełne jest niezbędne do przygotowania najdelikatniejszego ciasta-możesz też spróbować maślanki. Mleko o niższej zawartości tłuszczu lub bezglutenowe działa w mgnieniu oka, ale pączki nie są tak aromatyczne ani bogate.



• Drożdże: można użyć świeżych suchych drożdży lub drożdży instant. Jeśli używasz błyskawicznych drożdży, czas dojrzewania będzie trochę krótszy.

• Cukier: cukier słodzi pączki, ale także odżywia drożdże, zwiększa ich aktywność i zmiękcza ciasto.

• Jajka: Jajka zapewniają strukturę i smak.

• Masło: roztopione masło zapewnia lepszy smak.



• Ekstrakt z soli i wanilii: oba dodają smaku.

• Gałka muszkatołowa: Mała gałka muszkatołowa to sekretny składnik tego przytulnego, kojącego smaku piekarni.

• Mąka: Mąka uniwersalna to struktura ciasta. Chcesz bardzo miękkiego, puszystego ciasta na miękkie, puszyste pączki? Ciasto może nadal być lekko lepkie. Podczas ugniatania użyj dodatkowej mąki na dłoniach i powierzchni roboczej, ale nie przesadzaj.



Składniki i proporcje:
1 szklanka (240 ml) pełnego mleka podgrzanego do około 43 ° C
• 1 łyżka świeżych suchych drożdży *
• 1/3 szklanki ( 65g ) cukru pudru
• 2 duże jajka
• 6 łyżek ( 86g ) niesolonego masła , stopionego i lekko schłodzonego
• 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
• 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki soli
• 4 szklanki ( 490 g ) mąki uniwersalnej ( łyżka i poziom ) plus więcej w razie potrzeby
• 1 - 2 litry oleju roślinnego



Glazura
• 2 szklanki ( 240g ) przesianego cukru pudru
• 1/3 szklanki (80ml) śmietanki kremówki lub pełnego mleka (wolę śmietanę dla gęstszej konsystencji)
• 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii



Działamy Krok po Kroku, a wszystko będzie wyśmienite!

1. Przygotowanie ciasta: Wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier razem w misce miksera wyposażonego w hak do ciasta lub łopatkę. Przykryj i odstaw na 5 minut. Po 5 minutach na wierzchu mieszanina powinna być trochę spieniona. Jeśli nie, zacznij od świeżych drożdży.

2. Dodaj jajka, masło, wanilię, gałkę muszkatołową, sól i 2 szklanki (245 g) mąki. Ubijaj na niskiej prędkości przez 1 minutę. W razie potrzeby zeskrobuj boki miski gumową szpatułką. Dodać pozostałą mąkę i ubijaj na średnich obrotach, aż ciasto się połączy i oderwie się od ścianek miski, około 2 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, po 1 łyżce stołowej, aż ciasto oderwie się od ścianek miski. Nie dodawaj jednak zbyt dużo mąki. Chcesz lekko lepkiego ciasta. * Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wymieszać to ciasto dużą drewnianą łyżką lub gumową łopatką.

3. Zagnieść ciasto: Włożyć ciasto do miksera i ubijaj jeszcze przez 2 minuty lub ugniataj ręcznie na lekko posypanej mąką powierzchni przez 2 minuty.

4. Niech ciasto rośnie: Lekko nasmaruj dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je tak, aby pokryło się olejem ze wszystkich stron. Przykryj miskę folią aluminiową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym otoczeniu przez 1,5-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru.

5. Kształtowanie pączków: Gdy ciasto będzie gotowe, uderzaj je w dół, aby wypuścić powietrze. Wyjmij ciasto z miski i wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. W razie potrzeby uderz ponownie, aby uwolnić więcej pęcherzyków powietrza. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto na pół centymetra grubości. Używając noża do pączków o średnicy 3,3 cm, pokrój na 12 pączków. Jeśli nie możesz zmieścić 12, ponownie zwiń skrawki i wytnij więcej.



6. Wyłóż 1 lub 2 blachy do pieczenia, papierem do pieczenia, lub silikonową matą do pieczenia. Na każdym ułóż pączki i dziurki od pączków. (Jeśli chcesz, możesz wyrzucić dziurki po pączkach). Luźno przykryj i odstaw na chwilę podczas podgrzewania oleju. Podniosą się trochę, gdy odpoczną. Umieść stojak do chłodzenia na innej blasze do pieczenia.

7. Wlej olej do dużego, wytrzymałego garnka ustawionego na średnim ogniu. Rozgrzać olej do 191 ° C). Dodawaj 2-3 pączki na raz i gotuj przez 1 minutę z każdej strony. Ostrożnie usuń metalową szpatułką lub metalową łyżką cedzakową. Umieść smażone pączki na przygotowanej podstawce. Powtórz to samo z pozostałymi pączkami, a następnie wyłącz ogrzewanie.



8. Przygotowanie glazury: Wymieszaj razem wszystkie składniki glazury. Zanurz każdy ciepły pączek (nie czekaj, aż ostygną!) W glazurze, upewniając się, że pokrywasz obie strony. Umieść z powrotem na przygotowanym stojaku, gdy nadmiar glazury spłynie. Po około 20 minutach szkliwo zastygnie + stwardnieje.

9. Pączki będą najlepiej smakować tego samego dnia. Możesz je przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 1-2 dodatkowe dni.



Życzymy smacznego i zapraszamy po więcej YUPPI przepisów na naszym blogu!
Przeczytaj także:
© Copyrights 2019 Yuppi  |  Polityka prywatności Agencja Interaktywna Sun Group